4+1 πολύτιμα tips ασφάλισης

Τσούτσας Χαράλαμπος

Η σωστή και έξυπνη ασφάλιση μας προστατεύει από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αγοράζουν συνειδητά μία ασφάλεια, που σημαίνει ότι ενημερώνονται λεπτομερώς για όλες τις καλύψεις, τις έξτρα παροχές και τα προνόμια και δεν στέκονται μόνο στην τιμή.

Ακολουθούν πολύτιμες συμβουλές για να ασφαλιστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

Κερδίστε επιλέγοντας τον προσωπικό σας ασφαλιστή

Με τις τεράστιες δυνατότητες επιλογών που προσφέρει το διαδίκτυο και η τεχνολογία, οι καταναλωτές καλούνται να διαμορφώσουν άποψη για τα ασφαλιστικά προϊόντα και να διαλέξουν το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους ανάγκες. Όμως η επιλογή πολλές φορές δεν είναι εύκολη και δημιουργείται σύγχυση.

Κατά συνέπεια, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, του ανθρώπου που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των καταναλωτών και θα ενημερώσει για όλους τους παράγοντες που αφορούν ένα ασφαλιστήριο, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Η επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστή και η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων αποτελεί εγγύηση για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Ο προσωπικός ασφαλιστής είναι δίπλα στον ασφαλισμένο σε κάθε απρόσμενο γεγονός. Είναι ο άνθρωπος που θα δώσει συμβουλές, λύσεις σε πολύπλοκες περιπτώσεις, αλλά και εκείνος που θα προβεί ταχύτατα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και αποζημίωση του ασφαλισμένου.

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο αποτελούν σημαντικά εργαλεία στη σύγχρονη εποχή, όμως την ίδια ώρα η προσωπική επαφή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφενός σε επίπεδο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης και αφετέρου σε όλο το εύρος των ασφαλιστικών διαδικασιών.

Δώστε προσοχή στις έξτρα παροχές

Η τάση της εποχής απαιτεί ασφαλιστήρια με πρόσθετες παροχές αλλά χωρίς… πρόσθετο κόστος. Ο ανταγωνισμός και η διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν ευρεία κάλυψη για τους ασφαλισμένους, έχει οδηγήσει στη διάθεση επιπλέον παροχών και προνομίων που συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης.

Πολλές φορές, μάλιστα, οι έξτρα παροχές είναι τέτοιες που καθιστούν ένα φαινομενικά πιο ακριβό συμβόλαιο, φθηνότερο από ένα αντίστοιχο που δεν συνοδεύεται από αυτές.

Για παράδειγμα, προσφέρονται δωρεάν κάρτες προνομίων, οι οποίες δίνουν στους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους, πρόσβαση σε πλήθος προνομιακών παροχών για την υγεία, το αυτοκίνητο και τις αγορές σας. Επίσης, υπάρχουν συμβόλαια (π.χ. αυτοκινήτου και κατοικίας) τα οποία προσφέρουν δωρεάν ετήσιο προληπτικό έλεγχο υγείας (check up).

Μην αγνοείτε τις εξαιρέσεις

Όσο σημαντικές είναι οι καλύψεις και παροχές ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου – άσχετα με τον κλάδο ασφάλισης – τόσο καθοριστικές είναι και οι εξαιρέσεις.

Παντού και πάντα, στο σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, οι εξαιρέσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη γιατί πολύ απλά καθιστούν μία κάλυψη «ανενεργή» στην περίπτωση που ισχύουν οι προϋποθέσεις της εξαίρεσης. Οι εξαιρέσεις μπορεί να είναι γενικές και να αφορούν στο σύνολο των καλυπτόμενων κινδύνων.

Για παράδειγμα, ένα σπίτι μπορεί να είναι ασφαλισμένο έναντι διαφόρων κινδύνων αλλά όχι για την περίπτωση που οι ζημιές προκαλούνται από σεισμό. Αντίστοιχα, υπάρχουν εξαιρέσεις σε διάφορες καλύψεις. Ένα σπίτι είναι ασφαλισμένο αλλά λόγω παλαιότητας δεν καλύπτεται το κόστος των ζημιών που προκαλούνται από θραύση των σωληνώσεων.

Στην ουσία, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τους κινδύνους έναντι των οποίων καλύπτονται για να έχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο την αξία που πρέπει. Ζητείστε από τον ασφαλιστή σας αναλυτικά τις εξαιρέσεις και διαβάστε προσεχτικά σε τι αφορούν. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι σε στην περίπτωση που προκληθεί ζημιά θα αποζημιωθείτε και δεν θα βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Οι ειδικοί όροι είναι το «ζουμί»

Η λεπτομερής ενημέρωση για τους ειδικούς όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αποτελεί πάντοτε αναγκαία συνθήκη για την καλύτερη δυνατή κάλυψη του ασφαλισμένου. Οι ειδικοί όροι είναι στην ουσία το «ζουμί» ενός συμβολαίου, αφού αποτελούν λεπτομερή εξειδίκευση, περιγραφή και ανάλυση των καλύψεων. Ενδέχεται, επίσης, οι ειδικοί όροι να τροποποιούν Γενικούς Όρους, άρα καλό θα είναι να είστε πλήρως ενήμεροι.

Στους ειδικούς όρους θα βρείτε όρους συνηθισμένους και γνωστούς, όπως η ολική και μερική κλοπή του αυτοκινήτου, αλλά και πιο άγνωστους και… δυσνόητους όρους όπως η διασταυρούμενη ευθύνη. Η προσεχτική ανάγνωση και κατανόησή τους είναι, λοιπόν, απαραίτητη, αν θέλετε να μην πέσετε «θύμα» παρανόησης και να βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Η σωστή ενημέρωση είναι το παν

Η τελευταία και ίσως σημαντικότερη συμβουλή που ισχύει για το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σχετίζεται με τη σωστή ενημέρωση. Ο ασφαλισμένος που έχει κατανοήσει απόλυτα τους όρους, τις καλύψεις, τις παροχές και τις εξαιρέσεις του προγράμματος που επιλέγει διασφαλίζει τη βέλτιστη προστασία και εκμηδενίζει την πιθανότητα εκπλήξεων όταν έρθει η ώρα του «λογαριασμού».

Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Ζητείστε από τον ασφαλιστή σας να σας ενημερώσει για όλες τις πτυχές του ασφαλιστηρίου, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τις καλύψεις που σας… καλύπτουν πλήρως.

πηγή

http://www.liberal.gr/arthro/105187/epikairotita/2017/41-polutima-tips-gia-to-2017.html

Social Media:

Social Share: